Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2024.06.13.
Kezdetét veszi a Régi Zenei Napok Vácott!
Június 29-től július 6-ig ismét Vácott kerül megrendezésre a Régi Zenei Napok, idén már a jubileumi 40. eseményre készülhetünk!

Június 29-től július 6-ig ismét Vácott kerül megrendezésre a Régi Zenei Napok, idén már a jubileumi 40. eseményre készülhetünk!  
A nyitókoncert június 29-én Vácott a Fehérek templomában lesz hallható az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában. A nyitókoncerten elhangzanak Buxtehude és Bach kiváló művei.  
A közbeszéd úgy tartja, hogy Bach a legnagyobb, így nem sokszor esik szó arról, hogy mégis ki inspirálta, kiből merített ő?
Erre a kérdésre fia válaszolt egy életrajzi könyvhöz készített interjú kapcsán. Froberger, Kerll, Pachelbel, Frescobaldi neve mellett Buxtehudét is említi, mint meghatározó zenei példakép.

Buxtehude fél évszázaddal volt idősebb Bachnál, így jó példát mutatott az akkori fiatal generációnak. Lübeckben szolgált egyházi muzsikusként, Bach pedig Arnstadtban, így a mesterrel való találkozás érdekében volt, hogy gyalog tette meg a 400 kilométeres utat.  
A koncerten felhangzó Buxtehude-kompozíciók a zeneszerző műjegyzékében kantátaként szerepelnek, érdemes megfigyelni a terjedelem, hangvétel, tagolás különbségét a két zeneszerző között. 
A Purcell Kórust és Orfeo Zenekart több, mint 30 éve alapította Vashegyi György és azóta meghatározó alakjai a hazai historikus előadásmódnak. 

A koncertet követően különleges fényfestéssel koronázzuk meg az estét és ünnepeljük a Régi Zenei Napok 40. jubileumát a Fehérek templománál.

 

JEGYVÁSÁRLÁS

További érdekességek
2024.06.04.
Jön a jubileum, 40. Régi Zenei Napok
Idén immár negyvenedik alkalommal rendezi meg a Filharmónia Magyarország a Régi Zenei Napokat, amely...
Bővebben
2023.09.07.
José Cura: Idő kell, hogy az apró mag hatalmas fává fejlődjön
Exkluzív interjú a világhírű művésszel
Bővebben
2023.03.24.
Heitor Villa-Lobos stílusa
A csiripelő fafúvósok, a lírai dallamra fakadó vonósok, a telt rézfúvósok és az ütőhangszerek együtt...
Bővebben
2023.03.20.
Telemann és a Bachok
Annak ellenére, hogy Bach és Telemann vetélytársak is voltak, személyes sorsuk is összefonódott.
Bővebben