Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek OperaCinema Térzene Stream koncertek (Youtube)
2024.05.18
Orgonák éjszakája
világszerte

Az orgona a keresztény kultúrkör egyszerre legismertebb és legláthatatlanabb hangszere. Nem véletlenül nevezik őt azonban a hangszerek királynőjének, különleges hangzásvilága annak ellenére is ismerős mindenki számára, hogy legtöbbször jóval a hallgatóság felett, a templomok karzatán foglal helyet. Rengeteg klasszikus és kortárs darab íródott jellegzetes hangjára, hiszen egyedülálló módon képes egy egész zenekar helyettesítésére, de más hangszerekkel kombinálva is páratlan élményt nyújt.

A Filharmónia Magyarország missziójának tekinti, hogy minden korosztály számára elérhetővé tegye a klasszikus és kortárs zenét, közel vigye azt mindenkihez. Ezt a célt szolgálja az Orgonák éjszakája elnevezésű programsorozatunk is, ami ennek a nem mindennapi hangszernek a sokoldalúságát és izgalmasságát hivatott bemutatni és kimozdítani őt megszokott környezetéből. 2019 óta minden év augusztusának első szombatján a közönség igazán rendhagyó módon találkozhat orgonazenével, felejthetetlen élményt nyújtva ezzel azoknak, akik ismerik és kedvelik a hangszert, de azoknak is, akik véletlenszerűen botlanak a dallamiba. Ilyenkor orgonaszó hallható a köztereken, piacokon, fürdőkben, játszótereken, szeretet otthonokban, de a zenélő szökőkutak is azt árasztják. Emellett természetesen hagyományosabb kereteken belül is látogathatók orgonakoncertek ezen a napon, több határon belüli és azon túli templomban rendezünk különleges koncerteket. Az érdeklődés az évek múltával egyre nő, a helyi közösségek is csatlakozhatnak saját orgonájuk bemutatásának céljából, így 2022-ben már 25 városból összesen 43 regisztrált csatlakozó orgonás zenei esemény valósult meg.

Az idei évben is emlékezetes programokkal várjuk a közönséget, várva őket a tereken és templomokban egyaránt. Ezen kívül azokra is gondolunk, akik nem tudnak ellátogatni a programjainkra, mert épp kórházban vannak vagy idősek otthonában élnek. Számukra az épületek udvarán szervezünk ingyenes orgonakoncerteket országszerte több helyszínen is.

PROGRAMOK

Aftermovie 2022