Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2024.08.01. - csütörtök 20:00
Kecskés Mónika és Deák László orgonakoncertje
Veszprém, Szent Mihály Főszékesegyház
Fesztivál koncert
Jegyárak
4 900 Ft

Diákok és nyugdíjasok számára 10% kedvezményt biztosítunk.
A Filharmónia Magyarország bérletesei az ország bármely pontján az általunk szervezett felnőtt hangversenyekre – bérletük felmutatásával – 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet!

A kedvezmény bérletenként egy jegyre érvényesíthető koncertenként. Az egyes kedvezmények nem vonhatóak össze!

Jegyek válthatók a Hangvilla jegypénztárában (Veszprém, Brusznyai u. 2., +36 88 889 180), a hangverseny előtt a helyszínen, valamint online a www.jegymester.hu oldalon.

Honlapunkon feliratkozhat hírlevelünkre, amelyben a Filharmónia Magyarország által szervezett klasszikus zenei programokról, az esetleges változásokról is tájékoztatjuk.

A műsor-, időpont-, helyszín- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk, melynek függvényében a jegyár is változhat!

Online jegyvásárlás
Jegyiroda a helyszínhez közel
Orgona Jin-Jang

A műsorban két négykezes is szerepel: Adolf Hesse fantáziája a Liszt korabeli német romantika egyik remeke, míg Naji Hakim ma élő Libanoni származású francia zeneszertő műve sokszínű, ritmikus, virtuóz, táncos jellegű, rövid tételekből álló mű. Továbbá két magyar szerző is szerepel a műsorban: Antalffy-Zsíross Dezső a XX. első felének sajátos posztromantikáját idézi, míg Koloss István műve különböző karakterű Mária énekek orgonakíséretes feldolgozása, melynek énekszólamát Kecskés Mónika adja elő. A befejező Jongen darabok talán a legütősebb kategória: hihetetlen harmóniavilág, gyönyörű dallamok a Cantabile-ben, és sziporkázó virtuozitás a Toccata tételben, melyek talán egy Rachmaninov zongoraversenyre emlékeztetik az embert.

 

Mendelssohn: f-moll szonáta Op. 65

Felix Mendelssohn hat orgonaszonátája, az Op. 65 1845-ben jelent meg. Mendelssohn életrajzírója, Eric Werner ezt írta róluk: "Bach művei mellett Mendelssohn orgonaszonátái is minden orgonista kötelező repertoárjához tartoznak."

Mendelssohn maga soha nem adott elő egyetlen szonátát sem nyilvánosan, sem Angliában, sem máshol. Mendelssohn maga utasította vissza, amikor meghívást kapott rájuk az 1846-os birminghami ünnepi játékokon, és Lipcséből ezt írta barátjának, Ignaz Moschelesnek: „Amikor legutóbb áthaladtam Birminghamen, az orgona érintése olyan nehéznek tűnt számomra, hogy nem mertem nyilvánosan előadni rajta. Ha azonban javul az orgona minősége, szívesen eljátszom valamelyik szonátámat; de nem szeretném, ha ezt azelőtt jelentenék be, hogy magam is kipróbáltam volna az orgonát.”

ELŐADÓK:

Kecskés Mónika - orgona
Deák László - orgona


MŰSOR:

Mendelssohn: f-moll szonáta, Op. 65
Antalffy-Zsiross: Éji dal
Hesse: d-moll fantázia
Koloss: Magyar Madonna
Hakim: Rhapsody
Jongen: Cantabile, Op. 37
Jongen: Toccata, Op. 104